4k novellák – Szemét Saci

0 Shares
0
0

Az ő dolga volt, hogy kivigye a szemetet. Erről ő és anyja másképpen vélekedett, természetesen a két álláspont igen távol esett egymástól.

– Saciii, mit csinálsz épp? – kiabált ki Anya a fürdőszobából. Épp egy forró vízzel teli kádban áztatta magát, itt töltődött a zűrös napja után.

– Tanulooook! – kiabálta vissza szobájából Saci, az ágyáról keresztben lecsúszva, tinédzser végtagjait keszekuszába rendezve, fejjel lefele lógva böngészve a Spotify-t. Úgy gondolta ez nem hazugság, hiszen éppen azt próbálta beállítani az appban, hogy hogyan rendezi betűsorrendbe a zenék címét úgy, hogy azok kezdőbetűje összeolvasva titkos üzenetet írjon ki. Titkos szerelmének.

szemet_saci.jpg

– Na akkor pihenésképpen vidd le kérlek a szemetet! – kiabált Anya újra, elő véve zengő hangját. Amire Apa mindig azt mondta, hogy mondhat kemény mondatokat, fenyegetőnek szánt szavakkal, de akkor ne legyen ilyen szép és kedves a felhangja, mert így a büdös életben nem fog rá hallgatni. A gyerekek kiérzik a fenyegetés mögött megbúvó kedvességet és akkor annyi a kérésnek.

– Neeeeeeeeh – múzott fájdalmas hangon Saci, ahogy csak a bántalmat szenvedett kisborjúk tudnak, anyjuk hívására. Ennek a hangnak egy anya se tud ellenállni, ez mindig megtöri az anyukák akaratát és a kis borjúknak mindent megtesznek. Na ez az anyuka még mindig kitartott, fenyegetőnek szánt csendbe burkolódzva.

– Mindig mindent én csinálok! – horkant fel Saci, és az anyja felől áradó nagy csönd unszolására feltápászkodott. Gyűrött, rövidujjú, helyenként lyukas, kedvenc pizsamájában látványosan szenvedve felvette papucsát, megmarkolta a kikészített szemeteszsák fülét, kiment és becsapta az ajtót. Mindenkinek hallania kell a szenvedés mértékét, ez elkerülhetetlen volt.

Saci a folyóson hanyag eleganciával húzta végig a szemeteszsákot. A szemeteskukák nem voltak a helyükön, a gondnok kivitte őket a ház elé, hogy a reggeli szemetesjárat kiüríthesse. Így hát a szemetes kivitele nehezített pályára került, még egy ajtón ki kellett vinni.

– Micsoda megaláztatás. – gondolta Saci. Bedobta a szemetet a kukába és unott fejjel visszafordulva éppen lépett volna be a lépcsőházba, amikor a szeme sarkából meglátta. Egy jóember kifújva orrát összegyűrte és elhajította a taknyos zsebkendőjét.

– Fuh. – horkant fel Saci és odalépett az idegenhez, elállva útját.

– Jó estét kívánok! – köszönt rá a férfira.

– Elnézést, hogy zavarom, de véletlenül elhagyta a zsebkendőjét. – mondta a helyzethez mérten kedves hangon.

– Mi van? – kérdezett vissza férfi.

– Mondom elhagyta a zsebkendőjét. – Válaszolta Saci, a jól érezhető közönyre válaszul immár kimért hangnemben.

– Tudod kinek szóljál be te kis csitri! Mit képzelsz te magadról, egy idős férfinak beszólsz! Kik neveltek téged, farkasok? – vágott vissza dühösen a férfi. Saci torkába gombóc gyűlt, de nem hagyhatta magát, nem akarta hagyni magát. Amikor csak körülnézett a felnőttek által okozott károkat látta. A koszos vizeket, a savas esőt, a műanyagból álló szigeteket a tengerekben, a fullasztó és poros levegőt és sok-sok betegséget. Már kisebb korában megfogalmazódott benne, hogy ez ellen tenni akar. Valahogy ebben a pillanatban összeállt benne a harag és elkeseredés, és elérkezettnek látta a pillanatot. Innentől kezdve tesz érte, hogy ne így menjenek a dolgok.

– Sajnálom, de nem tudok tisztelni olyan embert, aki a saját vackába piszkít, tönkreteszi a környezet és szidja az embereket! – válaszolta dacos hangon. A férfi a határozott szavaktól meghökkent és zavarában felvette a zsebkendőt és a pár méterre lévő kukába dobta. Még azért hátra fordulva visszaszólt.

– Most örülsz te kis hülye? – mondta.

– Határozottan! – közölte ellentmondást nem tűrő hangon a lány. És ekkor gondolatai egy gyújtópontba össze sűrűsödve határozott irányt vettek. Már tudta mi a célja.

Saci sarkon fordult, dühösen rezegtetve pillangó szárnyait. Senki sem sejthette, hogy ez volt az élhető Földhöz vezető úton az első igazán nagy lépés, Saci aprónak tűnő konfliktusának pillangóeffektusa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like