Mi történik, ha 50 hajléktalannak adunk fejenként 7500 dollárt? Egy kanadai tanulmány kiderítette

0 Shares
0
0

Szöges ellentét van a közfelfogás és a hajléktalanok pénzköltésének valósága között – állítja egy kutató, aki 50 hajléktalannak adott egyenként 7500 dollárt a kanadai Brit Kolumbiában, hogy arra költsék a pénzt, amire csak akarják.

tents.jpeg

Ahelyett, hogy “csábító árukra”, például alkoholra, drogokra vagy cigarettára költötték volna a pénzüket, inkább albérletre, ruházatra és élelmiszerre költötték – állapította meg a Brit Kolumbiai Egyetem kutatója, Jiaying Zhao által vezetett tanulmány. A vizsgálat azonban nem terjedt ki a súlyos kábítószer- vagy alkoholfogyasztásban vagy mentális problémákban szenvedőkre. A kutatás résztvevvőinek kevesebb mint két éve kellett hajléktalannak lenniük, az annál régebb óta hajléktalanok nem vehettek részt.

Zhao kiszámolta, hogy a pénz kiosztása egy-egy hajléktalanra vetítve nettó 800 dollár megtakarítással járt az állam részére, pusztán a hajléktalanszállás költségeit figyelembe véve.

“A cél az, hogy tegyünk valamit a hajléktalansági válság ellen itt Kanadában, és különösen Vancouverben, mert a jelenlegi megközelítések kudarcot vallanak” – mondta Zhao, aki a politikai döntéshozókkal együtt dolgozik a problémán. “Úgy gondolom, hogy ez a tanulmány nagyon erős bizonyítékkal szolgál az alapjövedelem politikája mellett”.

A kutatók egy éven át követték nyomon a támogatottak kiadásait, miután megkapták a készpénzt. Egy 65 hajléktalanból álló kontrollcsoportot is követtek, akik nem kaptak alamizsnát.

A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban nemrégiben közzétett tanulmány szerint a támogatottak 99 nappal kevesebb ideig voltak hajléktalanok, és 55 nappal többet töltöttek stabil lakhatásban. Emellett 1160 dollárral több megtakarításuk is maradt. Zhao, az UBC pszichológia docense  elmondta, hogy a kutatók “a készpénz transzfer egy sor meglepő pozitív előnyét találták”. 

A “csábító árukra” fordított kiadások nem különböztek a kedvezményezettek és a kontrollcsoport között. A résztvevőket 22 hajléktalanszállón toborozták B.C. Lower Mainland körzetében. A tanulmány szerint a készpénz adása a menhelyeken töltött idő csökkentésével járt, így “költséghatékony” volt.

A tanulmány szerint Vancouverben a menhelyen való tartózkodás társadalmi költsége éjszakánként 93 dollár, és a kevesebb menhelyen töltött éjszaka 8 277 dolláros “társadalmi költségmegtakarítást” eredményezett a kedvezményezettek számára. Ez 777 dolláros nettó megtakarítást jelentett a segélyek költségeihez képest. “A felszabaduló menhelyi ágyakat alternatívaként át lehet szervezni mások számára, így az előnyök továbbgyűrűzhetnek, segítve másokat abban, hogy ne kelljen az utcán aludniuk” – jegyezte meg a tanulmány.

Zhao elmondta, hogy a tanulmányt a Kanadai Szövetségi Kormánytól kapott támogatásból, valamint magánadományozóktól és alapítványoktól finanszírozták. A kutatók mintegy 1100 amerikai lakos körében online felmérést is végeztek, hogy megértsék a hajléktalanok költekezésével kapcsolatos közvélekedést is. A felmérésben résztvevők azt feltételezték, hogy a feltétel nélküli 7500 dolláros készpénztranszfer hajléktalan kedvezményezettjei 81 százalékkal többet fognak költenének olyan javakra, mint az alkohol, a kábítószer és a dohány. Zhao szerint a legtöbben azt is megjósolták, hogy a hajléktalanok havonta 300 dollárt költenének ilyen árukra, míg a tanulmány szerint ezek az emberek csak körülbelül 100 dollárt költöttek havonta ezekre.

“Ez egy sajnálatos, sok ember által vallott, elterjedt hiedelem, előítélet, ezért szerettük volna ténylegesen megvizsgálni vagy megvizsgálni ezt az előítéletet” – mondta. Zhao elmondta, hogy csapata megállapította, hogy a közfelfogás hatékony üzenetekkel és politikai változtatásokkal megváltoztatható lenne. “Kanadában politikusokkal és politikai döntéshozókkal dolgozom ilyen törvényjavaslatokon” – mondta, utalva az S-233-as törvényjavaslatra, amely jelenleg a szenátus előtt van, és célja, hogy nemzeti keretet teremtsen a 17 év feletti kanadaiak számára az alapvető megélhetési költségeket fedező garantált alapjövedelemhez.

Elmondta, hogy a kutatók most megismétlik a tanulmányt nagyobb mintán, és kiterjesztik azt Kanada és az Egyesült Államok más városaira is.

You May Also Like