Elkészültek az első, mesterséges intelligencia segítségével az emberi agyból kinyert képek

0 Shares
0
0

Japánban kutatók egy csoportja a mesterséges intelligencia újabb érdekes alkalmazási lehetőségét fedezték fel. A National Institutes for Quantum Science and Technology (QST) és az Osaka University csapata által vezetett legújabb kutatási projektben képesek voltak az emberi agyi képalkotási tevékenységet kiolvasni. Az emberi alanyok memóriájából tárgyak, állatok és tájak mentális képeit kivonva, mesterséges intelligencia segítségével újraalkotva igyekeztek a képeket újraalkotva megjeleníteni. Közzétették a kutatásról készült képeket, és az eredmények eléggé megdöbbentőek.

koide-majima.png

Az egyik kép, amelyet az AI technológia képes volt dekódolni az agyi aktivitásból, egy láma szemléletes ábrázolása volt, olyan részletes vonásokkal, mint a fülek, szemek, pofa és egyéb jellemzők. Egy másik kép egy motoros szánt ábrázolt. Bár korábban is volt már olyan technológiánk, amely képes az agyi aktivitásból képeket rekonstruálni, ez azon kevés tanulmányok egyike, amelyek képesek voltak ezeket az agyi képeket láthatóvá tenni.

A korábbi elvégzett kutatások során az agyból előállított képek köre meglehetősen korlátozott volt, csak néhány olyan kategóriában voltak használhatók, mint például emberi arcok, betűk és számok. Úgy tűnik, hogy ez az új, mesterséges intelligencia alapú, az emberi agyból származó képek előállítását lehetővé tévő technológia sokkal szélesebb spektrumban képes működni. Ahogy a tanulmány szerzői, a kutatók rámutatnak, “a mentális képek megjelenítése tetszőleges természetes képek esetében jelentős mérföldkőnek számít”.

Az emberi elme e lenyűgöző vizsgálatának elvégzéséhez a kutató csapat a résztvevőkkel mintegy 1200 különböző képet nézetett meg, majd mágneses rezonancia képalkotó technológiával elemezte a képekkel kapcsolatos agyi jeleket. A mesterséges intelligenciát ezeken a leképezett adatokon képezték ki, ami végül lehetővé tette, hogy az agyi aktivitásból dekódolják a képeket, és vizuálisan megjelenítsék az eredményt. A kutatók rámutattak, hogy ez a technológia az orvostudomány területén is alkalmazható lehet.

A mesterséges intelligencia ezen képalkotó technológiájának másik lehetséges felhasználási területe az álmok tanulmányozása, amelyek még mindig rejtélyes, és a tudományos kutatások által nem pontosan értett terület. Az emberi elme egy összetett és bonyolult dolog, amelyről még nagyon sokat kell tanulnunk. Érdekes lenne látni, hogy ez a technológia hogyan járulhat hozzá a kognitív és pszichológiai kutatások területéhez.

A mesterséges intelligencia agydekódolási technológiájának hatékonysága is rendkívül érdekes. A tanulmányból kiderült, hogy az új keretrendszer 90,7%-os pontossággal tudta azonosítani a látott képeket, szemben a korábbi módszerek 64,3%-os pontosságával. Ahogy ezt a fajta mesterséges intelligenciát tovább tanítják, ez a százalékos arány a jövőben még magasabbra emelkedhet.

Míg a kreatív területeken a mesterséges intelligencia jogosan vitatott téma, addig az orvostudomány és a tudományos kutatás területén minden bizonnyal kevésbé vitatott. Az AI fokozatosan bizonyítja hatékonyságát az orvostudomány területén, és érdekes lesz látni, hogyan fejlődik tovább ez a technológia ezen a területen.

You May Also Like